Het Paleo-voedingspatroon zorgt ervoor dat de weerstand van het lichaam verhoogd wordt. De gezonde en voedzame ingrediënten van de recepten hebben een positief effect op het voorkomen van ziektes en infecties. Toch is het menselijk lichaam niet overal tegen bestand. Ook al eet je nog zo gezond met Paleo, zo nu en dan kun je ziek worden. Maar niet alleen jij kan iets oplopen, jouw kinderen natuurlijk ook. Er is niets vervelender voor een ouder om te zien dat hun kind gestrekt op bed ligt met pijn, ziekte of een sterke verkoudheid. Om het kind zich beter te laten voelen geven veel ouders vaak lekker eten en drinken, om hun zoon of dochter in ieder geval weer even te zien lachen. Maar wat veel ouders niet weten is dat hiermee de ziekte niet over gaat. Dit artikel geeft tips over wat wel te doen bij Paleo wanneer jouw kind ziek is.

Vermijd anti-Paleo producten
Kinderen die ziek zijn hebben vaak weinig honger of dorst. Dat is precies de reden waarom jij als ouder waarschijnlijk probeert om lekkere dingen voor te schotelen, in de hoop dat je zoon of dochter in ieder geval iets binnen krijgt. Vaak gaat het hier dan om vruchtensappen zoals appelsap of sinaasappelsap, beschuitjes met jam of stukjes granenreep. Het probleem van deze voeding is de voedingswaarde. Ten eerste bevatten deze producten ontzettend veel suiker en ten tweede is de voedingswaarde minimaal. Juist wanneer jouw zoon of dochter ziek op bed ligt, heeft hij of zij behoefte aan voedsel met een hoge voedingswaarde waarmee het lichaam weer op volle sterkte kan komen. Ten derde produceren suikerrijke producten extra slijm in het lichaam. Een ziek lichaam maakt al teveel slijm aan, bijvoorbeeld bij een sterke verkoudheid, en het laatste wat je wilt is dat alles nog meer verstopt raakt. En ten vierde, producten met veel suiker kunnen ervoor zorgen dat een opkomende ontsteking zich verder kan ontwikkelen, omdat het lichaam zich geen raad weet met de overvloed aan koolhydraten. Probeer de lekkere dingen dus even opzij te zetten en leer jouw zoon of dochter om meer dan ooit bij ziekte gezonde voeding te eten en drinken.

Gezonde Paleo-voeding bij ziekte
Natuurlijk heeft jouw zieke zoon of dochter geen zin in complete Paleo-gerechten. Je mag blij zijn als hij of zij al een beetje wil eten en drinken, maar wat er gegeten of gedronken wordt kan dan maar beter gezond zijn. Voldoende drinken is belangrijk. Smoothies zijn geen goed idee, maar water wel. Het is niet het lekkerste, maar wel het meest gezonde voor jouw zieke kind. Daarnaast zijn groenten en fruit belangrijk. Wortels hebben een helende werking voor veel ziektes en bananen zorgen voor voldoende energie voor jouw zoon of dochter. Om het zoutgehalte op pijl te houden zijn olijven een goed idee. Daarnaast kun je voor de zoutinname ook noten geven. Zoals je ziet gaat het vooral om verse en gezonde producten uit het Paleo-voedingspatroon.

Forceer niet
Ziek is ziek en we weten allemaal dat het eten en drinken dan wat moeilijker gaat. Eetlust is niet binnen 1 dag volledig op te wekken en tel daarom je zegeningen. Als jouw zoon of dochter al een klein beetje wil eten of drinken is het goed. Wanneer je erop gaat staan dat hij of zij een compleet bord met groenten en fruit gaat leeg eten, werkt dit alleen maar averechts. Laat je kind rustig aansterken met de juiste voeding. Als Paleo al onderdeel is van het dagelijks voedingspatroon zal dit geen enkel probleem geven en zal je kind maar wat graag op de Paleo-manier beter willen worden.