Paleo is niet echt een dieet. Paleo is meer een visie op leven, dan een dieet. Het Paleo-principe neemt je mee terug naar de meest primitieve vorm van leven. De manier waarop de mensen in het stenen tijdperk leefden. De Paleo-levensvisie redeneert dat het voedsel wat deze “holbewoners” toen aten nog steeds goed voor ons is.

Hoe komen mensen die leven volgens Paleo bij deze wijsheid? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat onze genen in de afgelopen duizenden jaren maar heel weinig zijn veranderd. Als je jouw genen zou vergelijken met de genen van een holbewoner zou je maar heel weinig verschil zien. Technisch gezien zijn we dus allemaal nog holbewoners.

Praktisch gezien is dat natuurlijk niet zo. We leven anders, kleden ons anders en eten vooral anders. Veel mensen hebben geen idee waar hun voeding vandaan komt en weten al helemaal niet wat er aan hun voeding wordt toegevoegd. Het gevolg is een enorme stijging in het aantal welvaartsziekten. Steeds meer mensen krijgen op steeds jongere leeftijd last van overgewicht en diabetes. Nog steeds is de eerste doodsoorzaak hart- en vaatziekten en het aantal mensen met overgewicht rijst de pan uit. Dit allemaal ondanks onze toegenomen kennis over voeding.

Daarom is het tijd om het roer om te gooien. Om anders naar voeding te gaan kijken. Onze voorouders in het stenen tijdperk hadden geen last van overgewicht of diabetes-II. Natuurlijk, ook voor hen was het niet makkelijk om aan voedsel te kopen, maar het voedsel wat ze hadden was wel gezond en goed voor ze.

Als je gaat leven volgens het Paleo-principe ga je in de eerste plaats stoppen met het eten van gefabriceerd voedsel. Weg met al het kunstmatige voedsel. Volgens het Paleo-principe kan alleen de voeding die puur uit de natuur komt goed voor je zijn. De focus ligt dus op verse groenten, vers vlees, lekkere vis en heerlijk fruit.

Daarnaast legt het Paleo-principe de accenten op voedingsstoffen wat anders. In onze tijd hebben we een absolute vet fobie, want van vet worden we namelijk dik denken we. Doordat we zijn gestopt met het eten van vetten, zijn we heel veel koolhydraten gaan eten. Je kunt in de grafieken heel duidelijk een verband zien tussen het aantal mensen met obesitas en het aantal koolhydraten wat er wordt gegeten; dat stijgt enorm.

Voor ons van Paleo is de conclusie helder. Vetten maken je niet dik. Genetisch gezien zijn mensen veel beter in staat om vetten te verbranden dan om zoveel koolhydraten te eten zoals we nu doen. Koolhydraten maken je dik, vetten zijn een gezonde vorm van energie.

Daarnaast wordt er binnen het Paleo-principe ook veel aandacht besteedt aan de rol van eiwitten. Eiwitten vervullen een essentiële rol in ons lichaam en zijn verantwoordelijk voor eigenlijk alles wat er in ons lichaam plaats vindt. Veel mensen krijgen niet genoeg essentiële eiwitten binnen en voelen zich daardoor niet zo gezond als ze zich zouden kunnen voelen. Door meer eiwitten te eten kan je lichaam haar taken weer optimaal uitvoeren en zal je je direct gezonder en fitter gaan voelen.